close x

Як отримати шенгенську візу самостійно?

Розкажіть друзям:
Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+

Йдеться про туристичну візу, яка оформляється без запрошення від друзів/родичів та інших резидентів ЄС (інформація буде корисна тим, хто збирається в самостійну подорож по Європі, тобто без участі туристичних фірм).
Перша (головна) проблема в самостійному отриманні візи виникає, коли шукаєш: «віза до Німеччини / Італію / Іспанію» або «шенгенська віза».

Шенгенська віза


Побачите купу агенцій, які візу роблять за гроші, але нічого не гарантують або туроператорів, які в доважок продають свої тури. У результаті основна робота зводиться до того, щоб знайти саме сайт посольства / візового центру, а не інформацію про те, куди б прилаштувати і так не зайві гроші. Все інше – справа техніки (за умови наявності коштів), а якщо точніше, відповідального ставлення до збору необхідних документів.

Мультивіза

В даній статті йдеться про отримання одноразової шенгенської візи. Якщо ж ви хочете отримати мультивізу шенген, то у вас є можливість в Києві звернутись до спеціальної організації – візового центру Visa Garant. Мультивіза надає право неодноразового відвідування країн європейського союзу.

Країни-члени шенгенської угоди

Австрія
Бельгія
Угорщина
Німеччина
Греція
Данія
Ісландія
Іспанія
Італія
Латвія
Литва
Люксембург
Мальта – в Україні посольства немає.
Нідерланди
Норвегія
Польща
Португалія
Словаччина
Словенія
Фінляндія
Франція
Чехія
Швейцарія
Швеція
Естонія

Обирайте без забобонів ту країну, яка є метою майбутнього подорожі (у якій проведете найбільше часу). Італія, так Італія.
Франція – так Франція.
Необов’язково концентруватися на тій країні, в яку (за чутками) легше отримати візу.
Якщо ж ви плануєте відвідати кілька країн шенгенської угоди, причому час на кожну приблизно рівний – оформляйте документи в ту, яку плануєте відвідати першою.

Весь процес зводиться до наступного:
1) збір необхідних документів заявником
2) подача заявки / запис на інтерв’ю в посольстві / візовому центрі
3) через 2 тижні – забрати паспорт з візою.
У кожного посольства / візового центру процес йде по-своєму, про що необхідно обов’язково переконатись на сайті посольства / візового центру. Чим уважніше ознайомитеся з вимогами і чим краще їх виконаєте, тим імовірніше отримання візи. Якщо виконати всі вимоги посольства, причини відмовити у нього просто не буде.

Посольство цікавить тільки три моменти:

  • Чи є особа, що перетинає кордон тим, за кого себе видає (і з тією чи метою, яку декларує);
  • Чи повернеться на батьківщину;
  • Чи вистачить фінансових можливостей, щоб повністю оплатити перебування в цій країні;

Причини побоювання зрозумілі: жодна країна не хоче ще більше нелегальних емігрантів, злочинців.

Перелік документів у різних посольств схожий (за рідкісним винятком).
Документи, що подаються в посольство можна розділити на такі групи:

Ідентифікація особистості:
1. Закордонний паспорт + копія (з копіями всіх попередніх віз – якщо такі є)

2. Національний паспорт (+ копія), необхідний переклад на англійську мову *

3. Анкета (в принципі вона стандартна для країн шенгенської угоди), відмінності якщо і є, то вони не значні. – Можна скачати на сайті посольства / візового центру

4. Дві фотографії паспортного зразка (одна клеїться на анкету)

Укорінення / гарантія повернення:
(Іншими словами, що Вам є навіщо повертатися на Україну)
5. Довідка з роботи (необхідний переклад на англійську мову*). Деякі, наприклад італійське посольство, вимагає завірену копію трудової книжки. Якщо Ви є приватним підприємцем, то зазвичай потрібно подавати свідоцтво про реєстрацію + копію звітів за останній період.
Існує думка, яке дуже люблять підтверджувати турагенства, що для відкриття шенгенської візи необхідний конкретний рівень зарплати. Це відверта неправда. Ваша зарплата може бути мінімальною, головне, щоб у Вас були гроші на перебування в країні відповідні встановленої норма “фінансового забезпечення”, а це підтверджують вже зовсім інші документи.
Якщо Ви відчуваєте, що даний пункт недостатньо міцний з точки зору “вкорінення”, то його можна підтримати інформацією про майно, але це зовсім не обов’язково.

6. Зворотний квиток підтверджує Ваш намір повернуться і його вимагає більшість посольств / візових центрів.

Також плюсом вважається наявність інших віз і відсутність відмов (вони означають, що ви саме турист, а не нелегальний емігрант), але те, що віз немає не може бути достатньою підставою для відмови, при всіх інших виконаних умовах.

У країнах СНД існує думка, що незаміжнім дівчатам без дітей у видачі віз відмовляють. Це міф. Якщо всі інші вимоги дотримані: є квитки, бронь готелю, робота (нехай і з малою з/п), і достатнє “фінансове забезпечення”, то відмовити з такої причини не можуть. Це дискримінація.

Прописка не грає абсолютно ніякої ролі в отриманні візи. В ЄС не знають, що це таке.

Фінансові гарантії:
7. Авіаквитки (оплачений транспорт) в обидві сторони
8. Заброньований готель (доводить, що вам є де жити).
9. Довідка з банку (необхідний переклад на англійську мову *) – виділено, тому що це найважливіший пункт, який в кінцевому підсумку визначає, отримає дана людина візу чи ні. В принципі, довідку з банку можна замінити іншими видами фін. забезпечення, але на сьогоднішній день – це найзручніший спосіб підтвердити, що у Вас є гроші на поїздку.
Довідка з банку про гроші на рахункуНорма необхідної на перебування суми у кожного посольства своя. З цього питання треба звіритись з інформацією на сайті посольства. Це може бути 45-70 євро на людину на добу. Крім того, для груп (двоє і більше подорожуючих) або для неповнолітніх норма фінансового забезпечення може зменшуватись.
При розрахунку своїх коштів на поїздку потрібно враховувати, що в цю вартість не входять авіаквитки.
Крім того, потрібно стежити, щоб обраний готель відповідав цій сумі. Неможливо чекати позитивного результату, якщо вартість проживання в готелі перевищує можливості.
10. Крім того, для підтвердження фінансових можливостей, посольство / візовий центр часто вимагають (або рекомендують) надати довідку про рух коштів по рахунку за останні три місяці (необхідний переклад на англійську мову *). Це робиться насамперед для того, щоб убезпечити себе від фальшивих довідок і карткових балансів-одноденок. Якщо у Вас невелика офіційна з / п і не було шенгенських віз, то рекомендується надати таку довідку в будь-якому випадку.
Банківський рахунок – не єдиний спосіб довести платоспроможність. Для отримання візи багато хто купує тревел-чеки.
11. Медична страховка – без неї одержання візи неможливо. Задоволення це на короткий термін не дороге, зате непередбачених обставин вбереже власника і приймаючу сторону від зайвих турбот і фінансових витрат.

Підтвердження мети поїздки:
12. План подорожі (як підтвердження мети) – мало де вказаний цей пункт, тому як броня готелю, авіаквитків і категорія візи говорять самі за себе, але в FreeTravel вважають цей пункт обов’язковим.
Він відповідає на всі питання клерка про мету поїздки – а це означає, що ви заявляєте: “Я їду не працювати або займатися незаконними справами, я їду дивитися пам’ятки”. Крім того, якщо ви плануєте відвідати далеко не одне місто, а прилітаєте і відлітаєте з різних країн, він роз’яснить схему Вашого пересування.
План повинен бути таким, щоб читався одним швидким поглядом.

Документи подаються не раніше, ніж за три місяці до поїздки, але мінімальний час оформлення візи – два тижні. Так що подавати заявку потрібно за два місяці (найсміливіші – можуть за місяць). В деякі посольства заявки подаються по інтернету, в інші їх потрібно подавати з документами особисто – про все це потрібно уважно почитати на сайті.

* ПЕРЕКЛАД документів для посольства / візового центру. Всі документи, що подаються до посольства повинні бути перекладені на англійську мову.
Переклад завіряти нотаріально не потрібно, а також не обов’язково робити професійний переклад. При достатньому рівні володіння мовою перевести свої довідки з роботи можна самому.
На деяких необов’язкових документах його можна написати згори олівцем (наприклад, на довідці з банку про рух грошових коштів за останні три місяці).

І ще одне найважливіше: документи повинні містити правдиву інформацію.
Маленька з / п? Вказуйте її (довідка з роботи необхідна не для підтвердження соціального статусу, а вказує на вкорінення на батьківщині);
Ви взагалі працюєте фрілансером і не можете підтвердити жодне місце роботи? Напишіть листа із зазначенням причин, підтвердіть слова рухами по рахунку за останні три місяці – півроку.
Їдете до Італії? Оформляйте шенген в італійському візовому центрі.
Найпоширеніше бажання “нахімічити” це “схеми показати більше грошей, ніж маєш” – це і купівля тревел чеків, і поповнення рахунку в останню хвилину …
Однозначно, краще не брехати. Країни шенгенівської зони – безумовно не найдешевші як для подорожей, так і для проживання, просто потрібно заздалегідь подбати, щоб гроші на їх відвідування … були.

Туристична сфера0 comments

Залишити коментар